هم مناطق روستایی و هم شهری به خدمات مالی نیاز دارند و از آنها استفاده میکنند، اما جمعیت روستایی، به ویژه کشاورزان و مشاغل کشاورزی در مقیاس کوچک، با موانع منحصر به فردی روبرو هستند. پس انداز، وام، بیمه، حواله ها و ابزارهای مدیریت ریسک تنها بخشی از ابزارهای مالی متعددی است که زیر مجموعه « مسائل مالی روستایی و شهری» قرار میگیرد و همگی میتوانند با ارتقای سطح زندگی جوامع روستایی و تاب آوری در برابر ناملایمات به توسعه آنها کمک کنند. ارائه و دسترسی به خدمات مالی در مناطق روستایی و شهری مستلزم ایجاد نهادهای مالی، زیرساخت ها، قوانین و مقررات است.
اهمیت تامین مسائل مالی روستایی برای کاهش فقر و ایجاد امنیت غذایی
بیشتر فقرا و گرسنگان جهان را میتوان در روستاها یافت، این موضوع تأمین مسائل مالی روستایی برای ریشهکن کردن فقر و تضمین منابع غذایی کافی در آنجا را ضروری میسازد. در اینجا برخی از مؤلفه های کلیدی تأمین مسائل مالی روستایی آورده شده است:
دسترسی به خدمات مالی که میتواند معیشت روستاییان را بهبود بخشد، تولید آنها را تقویت کند و به آنها کمک کند تا از حوادث غیرمنتظره عبور کنند، جزء کلیدی ترین مسائل مالی روستایی است که میتواند به کاهش فقر و گرسنگی کمک کند.
اکثر فقرای روستایی متکی به درآمد و اشتغال از بخش کشاورزی هستند که میتواند از طریق تامین مسائل مالی روستایی تقویت شود.
توانایی خانوارهای روستایی در رشد، ذخیره، فرآوری و بازاریابی مواد غذایی. متنوع کردن منابع درآمدی و کاهش قرار گرفتن در معرض تغییرات قیمت مواد غذایی؛ و غیره همگی با دسترسی به منابع مالی روستایی تقویت میشوند که به نوبه خود امنیت غذایی را افزایش میدهد.
اهداف توسعه پایدار (پایان دادن به فقر در همه اشکال آن در سراسر جهان) و (پایان دادن به گرسنگی، تضمین امنیت غذایی، بهبود تغذیه، و ترویج کشاورزی پایدار) میتوانند از منابع مالی روستایی بهره مند شوند.
چالش ها و فرصت های مالی روستایی در یک جهان در حال تغییر
موانع مختلفی بر سر راه تأمین مسائل مالی در جوامع روستایی وجود دارد، از جمله آن ها کمبود زیرساخت، ظرفیت ناکافی ارائه دهندگان خدمات مالی، آموزش ناکافی به مشتریان، هزینه های بالای مبادله و مقررات محدودکننده میباشد.
متغیرهای جهانی مانند بحران های مالی، نوسانات قیمت مواد غذایی و محصولات کشاورزی، تغییرات آب و هوایی، نوآوری های تکنولوژیکی و پیچیدگی های ژئوپلیتیکی نیز بر تامین مالی روستایی تاثیر میگذارد. پویایی های جهانی، مانند دیجیتالی شدن و اتوماسیون، فرصت هایی را برای تامین مالی روستایی فراهم میکند که میتواند اثربخشی، دسترسی و تنوع خدمات مالی را افزایش دهد.
حواله ها منبع درآمد قابل توجهی برای بسیاری از خانوارهای روستایی است و منابع مالی روستایی میتواند به سرمایه گذاری بر این واقعیت کمک کند تا دسترسی این افراد به خدمات و محصولات مالی را فراهم کند. کاهش فقر، امنیت غذایی و پایداری محیط زیست تنها تعدادی از مسائل جهانی است که تامین مالی روستایی میتواند به آنها کمک کند.
نقش صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و دفتر توسعه اقتصادی جامعه در حل مسائل مالی روستایی فراگیر و پایدار
هنگامی که صحبت از حل مسائل مالی فراگیر و بلندمدت روستایی میشود، صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و دفتر توسعه اقتصادی دو تا از تأثیرگذارترین نهادهای بین المللی هستند.
برای کاهش فقر، افزایش امنیت غذایی، بهبود تغذیه و تقویت تابآوری، صندوق بین المللی توسعه کشاورزی که آژانس تخصصی سازمان ملل متحد میباشد، روی جمعیتهای روستایی سرمایهگذاری میکند. صندوق بین المللی توسعه کشاورزی استفاده از پس انداز، وام، بیمه، حواله ها و ابزارهای مدیریت ریسک را در میان ساکنان روستایی ترویج میکند.
علاوه بر حمایت از موضوعات مالی، صندوق بین المللی توسعه کشاورزی با تنظیمکنندهها، سرمایهگذاران و شرکای بخش خصوصی در مورد این موضوعات گفتوگوی سیاسی میکند. دفتر توسعه اقتصادی یک گروه بین المللی است که دولت ها را تشویق میکند تا برای رسیدگی به مسائل جهانی با یکدیگر همکاری کنند.
دفتر توسعه اقتصادی بسیاری از جنبه های مالی روستایی، از جمله حمایت از مصرف کننده، دیجیتالی کردن و مدیریت ریسک کشاورزی را بررسی و تجزیه و تحلیل می کند. دفتر توسعه اقتصادی برای تقویت موضوعات مالی روستایی استانداردها و دستورالعمل هایی را برای سیاست گذاران و دست اندرکاران تدوین میکند.
چندین برنامه، مانند مشارکت جهانی برای شمول مالی، پلتفرم مدیریت ریسک کشاورزی و مجمع جهانی کشاورزی، نمونههایی از تلاشهای مشترک صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و دفتر توسعه اقتصادی برای پیشبرد اهداف فراگیر هستند.
نوآوری ها و بهترین شیوه ها در امور مالی روستایی
معرفی فنآوریهای جدید و بهترین شیوههایی که میتواند به بسیاری از خواستهها و چالشهای مردم روستایی، بهویژه کشاورزان خردهپایه، و مشاغل کشاورزی رسیدگی کند، باعث تغییر چشمگیر اقتصاد روستایی میشود. تامین مالی خرد، میکروالکترونیک و مدیریت ریسک کشاورزی تنها چند نمونه از این پیشرفت ها هستند.
کارایی، دسترسی و تنوع خدمات مالی روستایی را میتوان با استفاده از فناوری های دیجیتالی مانند تلفن همراه، اینترنت، بلاک چین و هوش مصنوعی افزایش داد. آنها همچنین میتوانند دسترسی مردم مناطق روستایی به منابعی مانند اطلاعات، ورودی ها، بازارها و آموزش را آسان تر و ارزان تر کنند.
برای کاهش تأثیر تغییرات آب و هوایی، نوسانات قیمت، آفات و بیماری ها، جوامع روستایی میتوانند از ابزارهای مدیریت ریسک کشاورزی مانند بیمه، محصولات مبتنی بر شاخص و پیش بینی آب و هوا استفاده کنند. آنها همچنین میتوانند در مناطق روستایی الهام بخش کسانی شوند تا پول خود را در شرکت هایی بگذارند که بازدهی مثبتی را به همراه دارد و به کارآفرینان جدید کمک میکند.
ساکنان روستایی میتوانند از طریق طرح های مالی خرد مانند گروه های پس انداز، تعاونی ها و اعتبارات خرد به خدمات مالی مقرون به صرفه و مشتری محور دسترسی پیدا کنند. آنها همچنین میتوانند به کسانی که در مناطق روستایی زندگی میکنند کمک کنند تا استقلال و روحیه کارآفرینی بیشتری کسب کنند.
با کمک این نوآوری ها و بهترین شیوه ها در امور مالی روستایی یک اقتصاد روستایی عادلانه تر و پایدارتر امکان پذیر میباشد.
چشم اندازها و پیشنهادات توسعه اقتصاد روستایی
همگامی با خواسته ها و نیازهای ساکنان روستایی چالشی برای کسانی است که در زمینه توسعه اقتصاد روستایی فعالیت میکنند. افزایش شمولیت مالی، تقویت انعطاف پذیری مالی و تقویت آموزش مالی از جمله توصیه ها و چشم اندازهای توسعه اقتصاد روستایی است.
برای ساکنان روستا، به ویژه اقشار فقیر، زنان، جوانان و گروه های حاشیه نشین، افزایش شمول مالی مستلزم افزایش دسترسی و استفاده از انواع خدمات مالی ارزان، مناسب و با کیفیت است. توسعه و تنوع ارائه دهندگان خدمات مالی، استفاده از فناوری ها و پلتفرم های دیجیتال، و ارتقای پیوند بین سیستم های مالی رسمی و غیررسمی، همگی راه هایی برای دستیابی به این هدف هستند.
هنگامی که مردم در مناطق روستایی از نظر مالی انعطاف پذیر هستند، بهتر میتوانند با خطرات و شوک هایی که شیوه زندگی آنها را تهدید میکند، مانند تغییرات آب و هوا، نوسانات قیمت، شرایط اضطراری بهداشتی و درگیری های مسلحانه کنار بیایند. این امر میتواند با بهبود سیستم های حفاظت اجتماعی و شبکه های ایمنی برای روستاییان و همچنین با توسعه و افزایش ابزارهای مدیریت ریسک جدید مانند بیمه، محصولات مبتنی بر شاخص و پیش بینی آب و هوا انجام شود.
ترویج آموزش مالی شامل کمک به روستائیان برای افزایش دانش و مهارت های خود در مدیریت پول است تا بتوانند اهداف شخصی و اجتماعی خود را بهتر برآورده کنند.