رشد جمعیت یک تهدید بزرگ برای سلامت اکوسیستم و رفاه انسان است. نگرانی هایی در مورد آینده منابع طبیعی کره زمین و همچنین واکنش آب و هوا به مصرف انسانی و انتشار گازهای گلخانه ای و اثرات روندهای جمعیتی فعلی بر اقتصاد و جامعه ابراز شده است.
افزایش جمعیت در کشورهای با درآمد پایین و متوسط پایین، ریشه کن کردن فقر، پایان دادن به گرسنگی و سوءتغذیه، و تضمین دسترسی همگانی به مراقبت های بهداشتی، آموزش و سایر خدمات ضروری را دشوارتر میکند. اما در حال حاضر جمعیت دنیا به سرعت در حال رشد است. حالا در اینجا اینها را با جزئیات بررسی میکنیم.
رشد جمعیت و توسعه اقتصادی
تأثیر متقابل بین افزایش جمعیت و شکوفایی اقتصادی از جهات مختلف بر رفاه انسان ها و زمین تأثیر میگذارد. غذا، آب، انرژی، مراقبتهای بهداشتی، آموزش و زیرساختها از حوزههایی هستند که با افزایش جمعیت، عرضه و تقاضای بیشتری را در بردارند. که این موضوع بر توزیع پول و قدرت نیز تأثیر میگذارد.
با این حال، ثروت ممکن است بر کیفیت زندگی، سلامت اکوسیستم، و شانس دستیابی به پایداری اجتماعی و زیست محیطی اثرات منفی بیشتری نیز داشته باشد.
مشخص نیست که آیا بین افزایش جمعیت و شکوفایی اقتصادی رابطه علت و معلولی وجود دارد یا خیر. کسانی که از نظریه جمعیت بیشتر حمایت میکنند، استدلال میکنند که افراد بیشتر به معنای مصرف کنندگان بیشتر، هزینه های بیشتر و در نتیجه نوآوری بیشتر است.
منتقدان رشد جمعیت استدلال میکنند که در نتیجه جمعیت بیشتر، افراد بیشتری نیز منابع محدود را تحت فشار قرار میدهند، آلودگی و انتشار گازهای گلخانه ای را افزایش میدهند و فقر و نابرابری را تشدید میکنند. تأثیر رشد جمعیت بر رشد اقتصادی به سرعت و الگوی تغییر جمعیت، در دسترس بودن و استفاده از فناوری، کیفیت و کمیت سرمایه انسانی، چارچوب نهادی و نظارتی و محیط بستگی دارد.
رشد جمعیت و توسعه اجتماعی
رفاه انسان و جهان طبیعی با گسترش جمعیت و پیشرفت اجتماعی در هم تنیده است. نرخ و الگوی تغییر جمعیت، پیشرفت تحصیلی، برابری جنسیتی، پیشرفت فناوری، و چارچوب نهادی و سیاستی، همگی در تعیین اینکه آیا جمعیت رو به رشد تأثیر مثبت یا منفی بر پیشرفت اجتماعی خواهد داشت یا خیر، نقش دارند.
افزایش جمعیت چندین مزیت مفید برای جامعه دارد:
- افزایش جمعیت اغلب منجر به افزایش نیروی کار موجود، اندازه بازار موجود، و فرصت برای نوآوری میشود که همگی به توسعه اجتماعی و اقتصادی کمک میکنند.
- افزایش جمعیت اغلب باعث گسترش سرزمین، و اختلاط فرهنگی میشود که همگی موجب تغییر و تنوع اجتماعی میشوند.
ممکن است در پاسخ به جمعیت رو به رشد، تقاضا برای خدمات عمومی مانند مراقبت های بهداشتی، آموزش و زیرساخت افزایش یابد که ممکن است فرصت هایی را برای سرمایه گذاری اجتماعی و پیشرفت ایجاد کند.
در موارد زیر به برخی از معایب رشد جمعیت در برخی مناطق اشاره شده است:
- سلامت و رفاه انسان ممکن است در نتیجه اثرات رشد جمعیت بر منابع طبیعی زمین، آلودگی و انتشار گازهای گلخانه ای و تخریب محیط زیست و تغییرات آب و هوایی در خطر باشد.
- در کشورهای با درآمد کم و متوسط پایین، زمانی که جمعیت با نرخی بالاتر از اقتصاد در حال گسترش است، گسترش جمعیت عامل اصلی فقر، گرسنگی و سوء تغذیه است.
- افزایش جمعیت با تغییراتی در تخصیص درآمد، پول و قدرت مرتبط است که میتواند نابرابری های اجتماعی موجود را تشدید کند و جرقه ای برای درگیری های جدید ایجاد کند.
تصمیمات افراد در مورد عادات تولیدمثلی، میتواند نحوه تأثیرگذاری جمعیت رو به رشد بر پیشرفت جامعه را شکل دهد. آزادی، بهداشت، آموزش و امکانات اقتصادی به افراد، به ویژه به زنان و دختران، با ارائه اطلاعات و منابعی که به آنها امکان تصمیم گیری در مورد بچه دار شدن و زمان آن را میدهد، میتواند
افزایش یابد. در کشورهایی که نرخ باروری بالا است، این کار میتواند یک استراتژی مفید برای کاهش آن باشد.
رشد جمعیت و تغییرات محیطی
رشد جمعیت انسانی و میزان استفاده از منابع هر دو بر محیطهای طبیعی و اجتماعی تأثیر میگذارند. تولدها، مرگ و میرها، مهاجرت و توزیع سنی همگی بر میزان گسترش جمعیت جهانی تأثیر میگذارند. تغییرات محیطی بر بسیاری از سیستم های طبیعی از جمله آب و هوا، بیوسفر، هیدروسفر و ژئوسفر تأثیر میگذارد.
اثرات افزایش جمعیت بر محیط طبیعی میتواند مثبت و منفی باشد. افزایش جمعیت ممکن است تقاضا و مصرف منابع طبیعی مانند زمین، آب، انرژی و غذا را افزایش دهد. این پتانسیل منجر به جنگل زدایی، فرسایش خاک، آلودگی آب، از بین رفتن تنوع زیستی و انتشار گازهای گلخانه ای میشود. تغییرات محیطی به دلیل تأثیر آن بر دسترسی و کیفیت منابع طبیعی مانند غذا، آب، بهداشت و وسایل معیشت ممکن است بر رشد جمعیت تأثیر بگذارد. در نتیجه رفاه، تحرک و مرگ و میر افراد ممکن است تحت تاثیر آن قرار بگیرد.
چالش ها و امکانات ارائه شده توسط رشد جمعیت
مقابله با چالش ها و امکانات ارائه شده توسط رشد جمعیت و تغییرات محیطی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار دستور کار تا سال 2030 است که برای توسعه پایدار ضروری است. مراحل مهم عبارتند از:
- اطمینان یافتن از اینکه همه به مراقبت های بهداشتی جنسی و باروری دسترسی دارند تا بتوانند در مورد باروری و اندازه خانواده خود تصمیم گیری کنند، اولویت اصلی است.
- با اطمینان از دسترسی همه مردم، به ویژه زنان و دختران، به آموزش با کیفیت، سرمایه انسانی ممکن است بهبود یابد، فقر و نابرابری کاهش یابد، و نرخ زاد و ولد کاهش یابد.
- امید به زندگی، میزان مرگ و میر و کیفیت کلی زندگی را میتوان با سرمایه گذاری در مراقبت های بهداشتی همگانی، با تمرکز ویژه بر کودکان و سالمندان افزایش داد.
- ترویج رشد اقتصادی که هم از نظر زیست محیطی و هم از نظر اجتماعی عادلانه باشد، میتواند به پایان دادن فقر، تغذیه گرسنگان و الهام بخشیدن به اختراعات و روش های جدید تولید کمک کند.
- حفاظت از منابع طبیعی، حفظ تنوع زیستی، کاهش اثرات تغییرات آب و هوا و سازگاری با این پدیده ها با بهبود مدیریت زیست محیطی در همه سطوح امکان پذیر است.
رشد جمعیت و تغییرات سیاسی
هم افزایش جمعیت و هم تغییرات سیاسی پیامدهایی برای پایداری اجتماعی و زیست محیطی دارند. عوامل باروری، مرگ، مهاجرت و ساختار سنی همگی در سرعت و میزان رشد جمعیت جهان نقش دارند. اصطلاح «تغییر سیاسی» برای توصیف هرگونه تغییر در ساختارها و هنجارهایی استفاده میشود که نحوه عملکرد افراد و گروهها را در داخل و بین دولتها تعیین میکند. یک رابطه پیچیده و پویا بین گسترش جمعیت و تغییرات سیاسی وجود دارد که میتواند نتایج مثبت و منفی داشته باشد.
افزایش جمعیت در نتیجه فشارهای اجتماعی و اقتصادی که ایجاد میکند، میتواند عاملی برای تغییر سیاسی باشد. به عنوان مثال، همانطور که میل به دموکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی میتواند با افزایش جمعیت تشدید شود، نیاز به همکاری بینالمللی و یکپارچگی منطقهای نیز میتواند در پی آن افزایش یابد. با این حال، افزایش جمعیت میتواند با دامن زدن به ظهور چالش های جدید برای حکومت، امنیت و رفاه، از تغییرات سیاسی جلوگیری کند.
رقابت برای منابع محدودی مانند زمین، آب و انرژی تنها چند نمونه از تاثیر افزایش جمعیت بر شعله ور تر کردن تنش های اجتماعی است. فقر، گرسنگی، سوءتغذیه، بهداشت، آموزش، برابری جنسیتی، رشد اقتصادی و کار شایسته تنها برخی از جنبه های توسعه اجتماعی و اقتصادی است که در این گزارش همراه با ارتباط آنها با رشد جمعیت مورد بررسی قرار گرفته است.
نمونه هایی از استفاده کارآفرینان از رشد جمعیت
رشد جمعیت مشکلات و امکاناتی را برای کارآفرینانی که به دنبال راه اندازی سرمایه گذاری های جدید یا گسترش سرمایه گذاری های موجود هستند، ایجاد میکند. در اینجا چندین تاجر که از افزایش جمعیت به طرق مختلف سود برده اند آورده شده است:
- “مدرنا، بیونتک و فیزر”: این شرکتهای بیوتکنولوژی واکسیناسیونهای مبتنی بر “ام ار ان ای” را علیه ویروس کشنده کووید ایجاد کردهاند که میلیونها نفر را در سراسر جهان کشته است. همه بنیانگذاران این شرکت ها افرادی هستند که در خارج از کشور متولد شده اند و آموزش های علمی و انگیزه های خلاقانه خود را برای مشکل یک بحران بهداشتی در سراسر جهان به کار برده اند.
- “فارم ایزی”: این شرکت هندی ویزیت از راه دور پزشک و پر کردن مجدد داروها را از طریق اینترنت ارائه میدهد. به دلیل تقاضای زیاد برای خدمات بهداشتی از راه دور و راحت در میان جمعیت بزرگ و متنوع هند، این شرکت توانست مدل کسب و کار خود را در طول اپیدمی کووید تغییر دهد.
- “دایپرز دات کام”: یک سایت تجارت الکترونیکی است که متخصص نیازهای کودک است. دو فرد مبتکر نیازی را در بازار پیدا کردند و شرکتی را برای کمک به والدین مضطرب در پیگیری هزینه و راحتی در فرآیند خرید پوشک ایجاد کردند. این شرکت روی افزایش تعداد خانوادههای جوان در ایالات متحده سرمایهگذاری کرد تا توانست به ارائهدهنده اصلی کالاهای کودک در اینترنت تبدیل شود.
- “ایر بی ان بی”: وب سایتی است که به اقامت در خانه های خصوصی بین بازدیدکنندگان و افراد محلی کمک میکند. این شرکت توسط سه تاجر تشکیل شد که مانند بسیاری از بازدیدکنندگان از سانفرانسیسکو، برای یافتن محل اقامت مناسب با قیمت مناسب تلاش میکردند. این سازمان بازار رو به رشدی از مهمانان و میزبانان را تشخیص داد و رویکردی نوآورانه برای تعطیلات ایجاد کرد.
تأثیر رشد جمعیت بر استانداردهای زندگی
استاندارد زندگی یک جمعیت سطح رفاه، راحتی، مادیات و نیازهای اولیه آن است. بسته به موقعیت و منابع موجود، افزایش جمعیت میتواند اثرات متفاوتی بر کیفیت زندگی در آن موقعیت داشته باشد. پیامدهای احتمالی افزایش جمعیت بر استاندارد زندگی شامل موارد زیر است:
- افزایش تقاضای کالاها و خدمات میتواند اقتصاد را تقویت کند و افزایش جمعیت میتواند منجر به فرصت های شغلی بیشتر و دستمزدهای بالاتر شود. افرادی که از این افزایش تولید و مصرف سود میبرند، ممکن است شاهد افزایش کیفیت سطح زندگی خود باشند.
- نیاز به زمین، آب، انرژی و تنوع زیستی همگی میتواند همزمان با افزایش جمعیت افزایش یابد. افرادی که معیشت آنها به این منابع وابسته است ممکن است شاهد کاهش سطح زندگی خود در نتیجه بدتر شدن محیط زیست، آلودگی، تغییرات آب و هوایی و کاهش منابع باشند.
- آموزش، مراقبت های بهداشتی، زیرساخت ها و امنیت اجتماعی تنها تعدادی از حوزه هایی هستند که افزایش جمعیت میتواند روی آن ها تاثیر منفی داشته باشد. با تقویت سرمایه انسانی، سلامت، تحرک و امنیت اجتماعی، تاثیر این خدمات برای بالا بردن استاندارد زندگی مردم بسیار مهم تر میشود.
- توزیع سنی، نسبت جنسیتی، نرخ باروری، نرخ مرگ و میر، نرخ مهاجرت و نرخ شهرنشینی تنها تعدادی از ویژگی های جمعیت شناختی هستند که گسترش جمعیت میتواند بر آنها تأثیر بگذارد.