دولت ها برای تحریک رشد و پیشرفت اقتصادی، بایستی برنامه هایی برای سرمایه گذاری عمومی با حمایتی بلندمدت را در نظر داشته باشند. بهداشت مناسب، آموزش عمومی، ایجاد انواع زیرساختها و ارائه خدمات به روز و کارآمد، برای یک جامعه ثروتمند و منظم ضروری به نظر میرسند. حال برای اینکه دولت ها بتوانند در گام نخست، درآمدهای عمومی را برای عموم جامعه ایجاد کنند، ابتدا باید مالیات و عوارض را، از شهروندان، کسب وکارها و سایر نهادها دریافت کنند. این موضوع به دولت اجازه میدهد تا از سرمایهگذاری در بخشهای منابع انسانی، زیرساختی و ارائه خدمات به کسب و کارها و شهروندان حمایت کند. میزان مشروعیت یک دولت را میتوان، با نحوه “جمع آوری” و “هزینه کردن” درآمدهای مالیاتی نیز تعیین تکلیف کرد.
مالیات تصاعدی
مالیات تصاعدی، برای کسانی است که درآمد بیشتری، نسبت به دیگران دارند. اگر ثروتمند هستید، نسبت به کسی که ثروتمند کمتری از شما دارد، مالیات بیشتری پرداخت میکنید. به عنوان مثال قشر مرفه آمریکاییها، بیشتر از آمریکاییهای طبقه متوسط شهری مالیات میپردازند؛ و طبقه کارگر از دو قشر قبلی، مالیات کمتری میپردازند.
مالیات پس رونده
مالیاتی که “پیش رونده” نباشد، میتواند مالیات “پس رونده” نامیده شود. به این معنی که نرخ مالیات برای افراد ثروتمند، پایینتر است و یا بدون تغییر با اقشار دیگر است؛ و یا به عبارت دیگر، همه به یک نرخ، مالیات پرداخت میکنند. مالیات ثابت، تأثیر به سزایی بر افراد کم درآمد خواهد داشت. فرض کنید که یک مالیات 15 درصدی “ثابت”، تفاوت چندانی در سطح زندگی یک مولتی میلیاردر ایجاد نخواهد کرد؛ در حالیکه به طرز جدی، قدرت خرید طبقه ضعیفتر را کم میکند.
مالیات مستقیم دولت
همانطور که از اصطلاح فوق پیداست، دولت مستقیماً مالیات را دریافت میکند. محاسبه و درک این نوع از مالیاتها اغلب آسان است، چراکه همه آنها نهایتاً در یک خزانه مشخص جمع آوری میشوند؛ اما مبالغی که باید پرداخت شود میتواند، بسته به مقدار پولی که به دست میآورید و شرایط معافیت های مالیاتی، متفاوت باشد. بر اساس درصد پرداختی نهایی، مالیات های مستقیم دولت میتواند توسط شرکت ها و همچنین بخشی از مردم جهت خدمات مازاد عمومی پرداخت شود. به عنوان مثال در کشور ما، هر کارآفرین، نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران و یا خارج از کشور تحصیل میکند، بایستی مالیات مستقیم پرداخت کند.
مالیات غیر مستقیم دولت
و اما مالیاتهای غیرمستقیم، مسیر پر پیچ و خمی را تا مقصد نهایی خود طی میکنند. این نوع مالیات، قبل از رسیدن به خزانه دولت، معمولاً توسط یک واسطه جمع آوری میشود. مالیاتی که بر محصول نهایی تولید شده، قبل از رسیدن به دست مشتری وضع میشود، و به قیمت نهایی کالا اضافه خواهد شد. این نوع مالیات، اغلب توسط مصرف کننده و مشتری پرداخت می شود و سپس قبل از اینکه به خزانه دولت منتقل شود به صندوق خرده فروش میرسد. اگرچه استانداردهای تعریف شدهای برای محاسبه مالیات انواع کسب و کارها وجود دارد، اما گاهی اوقات هم میتواند چالش برانگیز باشد.
چرا به دولت مالیات می دهیم؟
دولتها خدمات عمومی مانند حفاظت، پلیس، تعمیر و نگهداری جاده ها و غیره را به عموم مردم ارائه میدهند. حقوق و دستمزد مدیران دولتی نیز، تحت پوشش دولت قرار میگیرد. این کالاها و خدمات، از طریق مالیات غیرمستقیم پرداخت میشوند. بر این اساس، دولت موظف است که بطور منظم در مورد میزان هزینه ها و نحوه تامین هزینه های خود تصمیمگیری کند. بنابراین شهروندان و کسب و کارها، از نگاه دولت ملزم به پرداخت مالیات خواهند شد.
مالیات کارآفرینان و مشاغل
کارآفرینی معمولاً با ایجاد شرکتهای جدید همراه است. قوانین مالیاتی که برای شرکت ها اعمال میشود، با قوانین مالیاتی که برای افراد اعمال میشود بسیار متفاوت است. با این حال، همه مالیات دهندگان، خواه کارآفرین باشند یا خیر، تشویق میشوند که تا حد امکان مالیات کمتری بپردازند و از این طریق، سود اقتصادی خود را به حداکثر برسانند. البته نباید فراموش کرد که کارآفرینان، پیامدهای مالیاتی متفاوتی نسبت به افراد غیرکارآفرین دارند؛ اما نهایتاً هم اشخاص حقیقی و هم مشاغل، مشمول قوانین یکسانی هستند. این امکان وجود دارد که کارآفرینان، استراتژی کاهش مالیات را اتخاذ کنند؛ اما ایده ها و رویه های اصلی مالیاتی، نهایتاً برای همه یکسان خواهد بود.
بهشت مالیاتی چیست و چگونه کار می کند؟
اگرچه هیچ تعریف مشترکی وجود ندارد، اما بهشتهای مالیاتی که به عنوان مراکز مالی فراساحلی نیز شناخته میشوند، اغلب به عنوان کشورها یا مکانهایی با مالیات شرکتی کم یا بدون مالیات تعریف میشوند که به افراد خارجی اجازه میدهد به راحتی شرکتهایی را در آن کشورها یا مکانها تأسیس کنند. بهشت های مالیاتی همچنین تمایل دارند افشای عمومی اطلاعات مربوط به شرکت ها و صاحبان آنها را محدود کنند. بهشت های مالیاتی به دلیل دشواری در کسب اطلاعات از آنها، گاهی اوقات به عنوان حوزه های قضایی محرمانه شناخته می شوند. بهشت های مالیاتی تقریباً معمولاً در مورد اینکه آنها بهشت مالیاتی هستند اختلاف نظر دارند.
مالیات بر درآمد چیست؟
اصطلاح «مالیات بر درآمد» اشاره به نوعی مالیات دارد، که توسط دولت ها بر سودهای حاصله از کسب وکارها اعمال میشود. مؤدیان مالیاتی موظفند سالی یکبار، اظهارنامه مالیاتی بر درآمد خود را، به منظور ارزیابی مسئولیت های مالیاتی خود تنظیم کنند. “مالیات بر درآمد” منبع اصلی درآمد دولتها در سراسر جهان محسوب میشود.
فرار مالیاتی چیست؟
فرار مالیاتی یک اقدام غیرقانونی است که توسط یک فرد و یا شرکت، به منظور اجتناب از پرداخت تعهدات مالیاتی انجام میشود. این امر نشان دهنده کتمان و یا جعل درآمد، عدم ارائه مستندات مربوط به پرداختی های رسمی، عدم اعلام رسمی معاملات نقدی و موارد مشابه است. فرار مالیاتی یک جرم مهم تلقی میشود، که میتواند منجر به پیگرد قضایی و همچنین مجازاتهای مالی قابل توجهی شود.
جهت گیری سیاست مالیاتی
درآمدهای مالیاتی با فعالیتهای اقتصادی، نسبت معکوس دارد؛ و در دورههای رشد اقتصادی، آنها سریع تر افزایش مییابند و در دورههای رکود اقتصادی، کندتر کاهش مییابند. به طور کلی، درآمدهای مالیاتی با سرعت بیشتری نسبت به تولید ناخالص داخلی در نوسان هستند، اگرچه همواره این تناسب بایستی ثابت بماند.
در نتیجه
انواع مختلفی از مالیات وجود دارد که به روشهای مختلفی اخذ میشوند. درک عوامل ایجاد موقعیت مالیاتی میتواند به مالیات دهندگان کمک کند، تا امور مالی خود را مدیریت کنند؛ و تأثیرات مالیات بر ثروت خود را کاهش دهند. شما همچنین میتوانید اطلاعات بیشتر در مورد مسائل مالی را، در بخش آموزش مالی و سرمایه گذاری ما دنبال کنید.