اکوسیستم های کارآفرینی به عنوان گروهی از عوامل تعریف میشوند که در یک منطقه جغرافیایی خاص با یکدیگر تعامل درکسب و کار دارند، و در طول زمان نیز تکامل پیدا میکنند. هدف وجودی آن هم تشویق به تاسیس شرکتهای جدید است. دهه ها طول کشیده است تا جوامعی مانند سیلیکون در کالیفرنیای آمریکا به زیست بومهای کارآفرینی پر جنب و جوش این چنینی تبدیل شوند. امروزه چنین اکوسیستم هایی میتوانند در هر منطقه ای از جهان رشد چندین برابری کنند. حالا در اقتصاد امروزی، هر محله جغرافیایی هرچقدر هم که محدود باشد، این پتانسیل را دارد که به یک اکوسیستم سالم کارآفرینی تبدیل شود.
حوزه های اکوسیستم کارآفرینی
صدها مورد وجود دارد که اکوسیستمهای کارآفرینی را تشکیل میدهند؛ که آنها در بسیاری از منابع آموزش مالی عمدتاً به شش گروه اصلی تقسیم میشوند. اما اصولاً باید اتمسفری وجود داشته باشد که به سیاستها و رهبری، مقدار پول موجود، افراد مناسب برای همکاری، بازارهای مناسب برای سرمایهگذاری محصولات و طیف وسیعی از کمکهای بانکی و زیرساختی، اجازه بروز و ظهور آزادانه را فرآهم آورد.
نقش سیاست در اکوسیستم کارآفرینی
بخش نظارتی در دولتها در نقاط مختلف جهان متفاوت است، و بدینگونه هر دولتی با وضع سیاست های مختلف، میتواند شروع و رشد کسبوکارهای جدید را سریع و یا آهسته کند. در این حوزه، مواردی مانند آسان بودن راه اندازی یک کسب و کار، مشوقهای مالیاتی و قوانین کسب و کار بسیار مهم و حیاتی میباشند. مثلاً کسبوکارها مشتاق هستند که دسترسی آنها به زیرساختهای اساسی کشور مانند برق و حمل و نقل تسهیل پیدا کند.
بخش مالی و حسابداری در اکوسیستم کارآفرینی
کسب و کارها باید پول مناسبی را ذخیره کنند تا قادر باشند با دریافت منابع بیشتر مالی به رشد خود ادامه و امتداد دهند. بخش مالی نقش اساسی در اکوسیستمهای کارآفرینی ایفا میکند، زیرا منابع مشخصی را برای استخدام افراد جدید، خرید و یا اجاره املاک و تجهیزات، هزینه کردن در بازاریابی، استخدام مربیان کسبوکار، ارائه خدمات به روز به مشتریان و غیره را به افراد در کسب و کارها میدهد. کمکهای مالی برای کسبوکارهایی که تازه میخواهند شروع کنند، میتواند حتی از طرف دوستان و خانواده افراد باشد. این سرمایه گذاران همچنین میتوانند سهام شرکت را با مبلغ بسیار مناسبی دریافت کنند. اما مهم این است که هرچه کسب و کارها پول بیشتری داشته باشند، میزان رشد آنها سریعتر خواهد بود.
تأثیر فرهنگ بر اکوسیستم کارآفرینی
گفته شده است که بهترین اکوسیستمهای کارآفرینی از حمایت بالای بخش فرهنگی هر جامعه برخوردار هستند. تحمل ریسک و شکست در کارآفرین شدن، ترجیح داشتن کسبوکار شخصی به کارمند بودن، داستانهایی درمورد موفقیت و الگوهای کارآفرینی، ارائه تصویر مثبت از کارآفرینی، و بزرگداشت نوآوری و کارآفرینی، همه عواملی هستند که مستلزم حمایت حوزه های فرهنگی در هر جامعه ای میباشند.
سرمایه انسانی در اکوسیستم کارآفرینی
سرمایه انسانی بصورت ساده و خلاصه یعنی اینکه چه میزان و چند نفر برای یک شرکت کار میکنند. البته بر اساس مهارتها و توانایی هایی که افراد یک شرکت دارند، محل کار آنها تنظیم میشود. مواردی وجود دارد که باید در این زمینه به آن پرداخته شود؛ مانند پرورش استعدادهای فنی و مدیریتی، ایجاد کردن امکان تجربه کارآفرین شدن، در نظر گرفتن استخدام مهاجران، و همچنین برون سپاری برخی از کارهای شرکت. موارد زیادی در حوزه سرمایه انسانی، آموزش و پرورش مورد توجه قرار میگیرد که نیازمند بررسی و تعمل بیشتر خواهد بود.
نقش بازار در اکوسیستم کارآفرینی
روند کلی بازار نشان میدهد که مشتری چقدر احتمال دارد محصولات و خدمات یک شرکت مشخص را خریداری کند. نکته مهم دیگری که باید به آن فکر کنید پتانسیل جذب و حفظ مشتریان است. بخشهای مهم دیگری، مانند اکوسیستمهای مجزای بازار داخلی و بینالمللی، نشاندهنده اهمیت بازار بر هر اکوسیستم کارآفرینی است.
چرا اکوسیستم های کارآفرینی معمولاً روی پای خودشان می ایستند؟!
زیست بوم های کارآفرینی معمولاً میتوانند از خودشان حمایت کنند. دلیل آن هم این است که موفقیت همواره رشد میکند و موفقیت بعدی را به ارمغان می آورد. مهم است که بدانید اکوسیستم کارآفرینی دارای تعداد بیشتری از شش حوزه فوق میباشد. دخالت دولتها در کسب و کارها میتواند کاهش و افزایش یابد؛ اما وقتی همه دامنه ها قوی باشند، همه بخشهای یک اکوسیستم با هم رشد میکنند و بهبود می یابند. بدینگونه که برنامه های کارآفرینی معمولاً به گونه ای تنظیم میشوند که خودپایدار باشند که بتوانند بر ایمن و بلندمدت کردن اهدافشان تمرکز کنند.