اصطلاح “بی ثباتی مالی” به شرایطی اشاره دارد که در آن سیستم مالی بسیار با نوسان، نامطمئن، مخاطره آمیز و شکننده است. کاهش تولید، درآمد، اشتغال و رفاه تنها برخی از مواردی است که میتواند به اقتصاد آسیب واقعی برساند.
اعتماد عمومی به سیستم مالی و نهادهای آن نیز میتواند توسط بی ثباتی مالی متزلزل شود. بنابراین، دانشگاهیان و متخصصان باید بیثباتی مالی و علل، نشانهها، نتایج و پیامدهای سیاسی مرتبط با آن را درک کنند.
بی ثباتی مالی چیست و چرا اهمیت دارد؟
اصطلاح “بی ثباتی مالی” به شرایطی اشاره دارد که در آن سیستم مالی بسیار با نوسان، نامطمئن، مخاطره آمیز و شکننده است. کاهش تولید، درآمد، اشتغال و رفاه تنها برخی از مواردی است که میتواند به اقتصاد آسیب واقعی برساند. اعتماد عمومی به سیستم مالی و نهادهای آن نیز میتواند توسط بی ثباتی مالی متزلزل شود.
بنابراین، دانشگاهیان و متخصصان باید بیثباتی مالی و علل، نشانهها، نتایج و پیامدهای سیاسی مرتبط با آن را درک کنند. هنگامی که توانایی سیستم مالی برای تخصیص کارآمد منابع، تسهیل پرداخت ها و حفظ ثبات قیمت ها مختل شده یا توسط موارد شوکه کننده یا نا متعادل تهدید میشود، میگوییم که سیستم دچار بی ثباتی مالی است.
کارکرد بانک ها، نوسانات ارز، بحران بدهی های دولتی، حباب ها و سقوط دارایی ها، عدم نقدینگی و سرایت بازار، ریسک سیستمی و بی ثباتی اقتصاد کلان همگی نمونه هایی از بی ثباتی مالی هستند.
اثرات بی ثباتی مالی بر اقتصاد و جامعه مخاطره آمیز است. بی ثباتی مالی میتواند باعث کاهش رشد و بهره وری، افزایش بیکاری و فقر، اختلال در ثبات اجتماعی و سیاسی و از دست دادن ثروت و درآمد برای خانوارها و مشاغل شود. علاوه بر این، به دلیل پیوندهای تجاری، مالی و نهادی، بی ثباتی مالی میتواند در سراسر کشورها و مناطق گسترش یابد و منجر به بحران های جهانی یا منطقه ای شود که مدیریت و حل آن دشوارتر است. بنابراین یکی از اهداف اولیه سیاستمداران پیشگیری و کاهش بی ثباتی مالی است.
بی ثباتی مالی چگونه از چرخه های اقتصادی و رفتار انسانی ناشی می شود؟
چرخه های اقتصادی و رفتار انسانی هر دو از طریق نوسانات و عدم تعادلی که ایجاد میکنند به بی ثباتی سیستم مالی کمک میکنند. تغییرات در شاخص های اقتصادی شامل تولید، درآمد، اشتغال و قیمت ها در الگوهای قابل پیش بینی به نام چرخه های اقتصادی رخ میدهند.
عرضه و تقاضای کل، سیاستهای پولی و مالی، تحولات فنی، شوکهای خارجی و انتظارات، همگی محرکهای بالقوه چرخههای اقتصادی هستند. نرخ بهره، قیمت دارایی ها، شرایط اعتبار، سود و حتی پرداخت بدهی همگی میتوانند تحت تأثیر چرخه های اقتصادی باشند. رفتار انسان یا نحوه تصمیم گیری افراد و تعامل با یکدیگر باعث موثر بودن سیستم مالی میشود. ترجیحات، باورها، احساسات، سوگیری ها، اکتشافات، قراردادهای اجتماعی، و انگیزه ها بر اعمال افراد تأثیر میگذارند. بسیاری از جنبه های مختلف رفتار انسان از جمله ریسک پذیری، حدس و گمان، گله، وحشت و سرایت میتوانند بر سیستم مالی جهانی تأثیر بگذارند.
هنگامی که چرخه های اقتصادی و رفتار انسانی باعث نوسانات و عدم تعادل بیش از حد یا ناپایدار در سیستم مالی شود، بی ثباتی مالی به وجود میاید. برای مثال:
- خوش بینی، اشتیاق، اعتماد بیش از حد و ریسک پذیری عوامل مالی هستند که در دوره رونق اقتصادی میتوانند منجر به شرایط ناپایدار بازار مانند حباب قیمت دارایی، رونق اعتبار، اهرم و محصولات مالی نوآورانه شوند.
- بدبینی بیش از حد، اضطراب، عدم اطمینان و ریسک گریزی در میان بازیگران مالی میتوانند رکود اقتصادی در بازار دارایی، تنگناهای اعتباری، کاهش اهرم و بحران های مالی را تشدید کنند.
- زمانی که انتظارات و اقدامات بازیگران بتواند بر اساس هماهنگی یا عدم هماهنگی یکدیگر را معتبر یا بی اعتبار کند، این پدیده به عنوان یک پیشگویی خودشکوفایی یا تعادل چندگانه در سیستم مالی شناخته میشود.
شاخص های اصلی و پیامدهای بی ثباتی مالی
متغیرها یا معیارهایی که میتوانند نشان دهنده یا منعکس کننده میزان آسیب پذیری یا استرس در سیستم مالی باشند، به عنوان “شاخص های بی ثباتی مالی” شناخته میشوند.
شاخصهای استرس مالی، سرایت مالی و مدت زمانی که طول میکشد تا متغیرهای مالی به سطح نرمال یا مطلوب خود بازگردند، همگی نمونههایی از شاخصهای احتیاط کلان هستند. شاخصهای سلامت مالی، شاخصهای عملکرد مالی و شاخصهای انعطافپذیری مالی همگی نمونههایی از شاخصهای احتیاط کلان هستند که سلامت مؤسسات مالی را از نظر پرداخت بدهی، سودآوری، کارایی و انعطافپذیری ارزیابی میکنند.
پیامدها یا اثرات ناشی از ارتباط با یک سیستم مالی ناکارآمد یا نامنظم به عنوان “پیامدهای بی ثباتی مالی” شناخته میشوند. بسته به اینکه تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم بر سیستم مالی یا اجزای آن داشته باشد، این اثرات را میتوان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم طبقه بندی کرد.
کاهش ارزش دارایی ها و ثروت، از بین رفتن اعتبار و سرمایه گذاری، بدتر شدن موازنه مالی و بی ثباتی اجتماعی و سیاسی همه نتایج مستقیم پیامدهای بی ثباتی مالی است. سرریز شوک ها یا استرس در کشورها یا مناطق و همچنین کاهش تولید، درآمد، اشتغال و رفاه، افزایش بیکاری و فقر و کاهش رشد و بهره وری همگی نمونه هایی از پیامدهای غیرمستقیم پیامدهای بی ثباتی مالی هستند.
چگونه کارآفرینان نوسانات مالی را مدیریت میکنند؟
از آنجایی که کارآفرینان پول خود را به خطر میاندازند یا در تلاش برای تامین مالی هستند، اغلب دچار عدم اطمینان پولی میشوند. ورشکستگی یا بی ثباتی مالی ممکن است ناشی از شکست های تجاری یا هزینه های پیش بینی نشده باشد. به همین دلیل است که صاحبان مشاغل برای کنترل امور مالی خود به روش های کاهش دهنده استرس نیاز دارند. کارآفرینان میتوانند به طرق مختلف با عدم قطعیت مالی مقابله کنند.
- روی اینجا و اکنون تمرکز کنید و در عین حال بهترین ویژگی های شرکت مانند اصول، ماموریت و اهداف آن را در نظر داشته باشید. قدردانی و خوش بینی با کاهش اضطراب و افزایش انگیزه همراه است.
- برای کاهش استرس و بار کاری، صاحبان مشاغل باید به کارکنان خود اعتماد کنند و وظایف خاصی را به آنها محول کنند. داشتن کارکنان حرفه ای و تشویق کننده میتواند به بهبود انگیزه و خروجی کمک کند.
- از خدمات کارشناسانی مانند مربیان، حسابداران، وکلا و مشاورانی استفاده کنید که میتوانند به عنوان یک کارآفرین به شما کمک کنند. حوزه نفوذ و موجودی دارایی شرکت میتواند با اضافه شدن کمک های خارجی افزایش یابد.
- معیارهای مناسب را برای پیگیری و تنظیم رویکرد خود برای پیگیری عملکرد شرکت خود بیابید. کارآفرینان میتوانند از داشتن شاخص های روشن و واقعی برای تصمیم گیری های داده محور بهره مند شوند.
- تخصیص استراتژیک منابع موجود از طریق برنامه ریزی دقیق و برآورد هزینه. برای صاحبان مشاغلی که استراتژی و بودجه دارند مدیریت جریان نقدی، کاهش هزینه ها، افزایش درآمد و کنار گذاشتن پول برای رویدادهای غیرمنتظره آسانتر است.
با گسترش درآمد و جریان های مالی، اتکا به مصرف کنندگان یا سرمایه گذاران را کاهش دهید. کارآفرینان میتوانند با توسعه جریان های درآمدی مختلف و مکانیسم های تامین مالی، ریسک مالی خود را کاهش داده و پایه مالی خود را تقویت کنند.