آموزش مالی و سرمایه گذاری

تاثیر صنعت نفت بر توسعه اقتصادی

تأثیر صنعت نفت بر توسعه اقتصادی

نفت یکی از با ارزش ترین منابع جهان است زیرا در بسیاری دیگر از صنایع و حوزه های فعالیت انسانی مورد استفاده قرار میگیرد. تجارت، رشد، تورم و عوامل ژئوپلیتیکی همگی تحت تاثیر قیمت نفت هستند. سوال این است که تجارت نفت چگونه بر رشد اقتصادهای جهان تأثیر میگذارد؟

در شرایط انتقال انرژی، چه فرصت‌ها و مشکلاتی برای کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده نفت وجود دارد؟

نفت چگونه اقتصاد را شکل میدهد؟

در سال 2019، نفت حدود 32 درصد از منبع انرژی اولیه مورد استفاده در سراسر جهان را تشکیل میداد. نفت یک جزء ضروری در ساخت انواع وسیعی از کالاها از جمله پتروشیمی، پلاستیک، کود، دارو و منسوجات است. صادرات نفت برای اقتصاد بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهایی که صادرکننده خالص هستند، بسیار مهم است.

از آنجایی که نفت و فرآورده های نفتی بیش از 15 درصد از کل کالاهای صادراتی و وارداتی جهان را تشکیل میدهند، می توان نفت را نیز محرک تجارت دانست. بازار جهانی نفت در طول زمان دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است که نشان دهنده رشد صنعت نفت و تأثیری است که بر اقتصاد کل جهان گذاشته است.

بشکه فلزی نفت

بشکه فلزی نفت

رویدادهای تاریخی مهمی که بر تکامل بازار بین المللی نفت تأثیر گذاشته اند عبارتند از:

  • ریشه های تجارت معاصر نفت ممکن است به سال 1859 برگردد، زمانی که نفت برای اولین بار در پنسیلوانیا کشف شد.
  • شرکت استاندارد اویل در سال 1870 تاسیس شد و صنعت نفت آمریکا را تا زمان انحلال آن در سال 1911 تحت کنترل داشت.
  • نقش محوری خلیج فارس در صنعت نفت با کشف نفت در خاورمیانه در اواخر قرن بیستم تثبیت شد.
  • در سال 1960 گروهی از کشورها با هدف متحد کردن و هماهنگ کردن سیاست های نفتی خود، اوپک را تشکیل دادند.
  • تحریم نفت اعراب و انقلاب ایران در دهه 1970 منجر به افزایش قیمت نفت و رکود جهانی شد.
  • سقوط قیمت نفت و یک فاجعه مالی برای بسیاری از تولیدکنندگان نفت در دهه 1980 به دنبال افزایش تولیدات غیراوپکی و کاهش تقاضای نفت رخ داد.
  • از اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم، چین و هند به عنوان دو بزرگ‌ترین مصرف‌کننده نفت در جهان ظاهر شدند و باعث افزایش تقاضا و قیمت‌ها شدند.
  • ایالات متحده به لطف انقلاب شیل در سال 2010 که امکان بهره برداری از منابع نفتی غیر متعارف را با استفاده از شکست هیدرولیکی و حفاری افقی فراهم کرد، به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شده است.
  • تقاضا و قیمت نفت در سال های 2020 و 2021 در نتیجه همه گیری کووید-19 به شدت کاهش یافت که منجر به قرنطینه های گسترده و سایر محدودیت ها در سفر شد.

تولید نفت و رشد اقتصادی: خطرات و چشم اندازها

اینکه یک کشور یا منطقه یک تولید کننده یا مصرف کننده خالص نفت باشد، می تواند تأثیر عمده ای روی نفوذ صنعت نفت در رشد اقتصاد داشته باشد. آنهایی که بیش از واردات نفت صادر میکنند، تولید کننده خالص محسوب میشوند، در حالی که آنهایی که نفت بیشتری نسبت به صادرات خود خریداری میکنند، مصرف کننده خالص محسوب میشوند.

تولید ناخالص داخلی، درآمد، اشتغال، سرمایه گذاری، تجارت، تراز مالی، تراز خارجی، تورم و نرخ ارز تنها معدودی از معیارهایی هستند که می توانند برای ارزیابی تأثیر صنعت نفت بر رشد اقتصادی مورد استفاده قرار گیرند.

تجهیزات صنایع نفتی

تجهیزات صنایع نفتی

چند راه وجود دارد که تولیدکنندگان خالص ممکن است از بخش نفت سود ببرند

  • درآمد حاصل از صادرات نفت را می توان برای تامین مالی مخارج دولت، پرداخت بدهی، ایجاد ذخایر، یا گسترش فعالیت های تجاری در سایر زمینه ها استفاده کرد.
  • فراهم کردن دسترسی افراد محلی به فرصت های شغلی پرسود، به ویژه در بخش های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت.
  • بهبود صادرات، کاهش واردات، و گسترش شرایط تجاری مطلوب، همه راه هایی برای افزایش عملکرد تجاری و رقابت پذیری هستند.
  • سرمایه گذاری در زیرساخت ها، سرمایه انسانی، فناوری و نوآوری، و پرورش صنایع مکمل یا مرتبط، همه راه های عالی برای تحریک رشد و تنوع اقتصادی هستند.

با این حال، بخش نفت خطرات و مشکلاتی را برای تولیدکنندگان خالص به همراه دارد، از جمله:

  • قرار گرفتن در معرض فراز و نشیب قیمت ها و درآمدهای نفت که میتواند منجر به بی ثباتی پولی و بودجه ای شود.
  • تجربه اثرات طاعون هلندی، که در آن افزایش صادرات نفت منجر به افزایش نرخ ارز واقعی میشود که به نوبه خود باعث می شود سایر صنایع رقابت کمتری داشته باشند و در نهایت ناپدید شوند.
  • اگر به رفتارهای رانت جویانه، فساد، درگیری، نهادهای ضعیف و حکومت داری ضعیف اجازه داده شود، غنای منابع طبیعی میتواند تأثیر مخربی بر رشد اقتصادی داشته باشد.
سکوهای نفتی

سکوهای نفتی

با این حال، بخش نفت همچنین خطرات و مشکلاتی را برای مصرف کنندگان خالص ایجاد میکند، از جمله:

  • مشکلات در حفظ تعادل خارجی سالم به دلیل هزینه های بالا و نوسان نفت و قبوض واردات.
  • سوء استفاده از قدرت بازار توسط تولیدکنندگان یا تامین کنندگان مسلط، دستکاری قیمت ها یا تبانی توسط کارتل ها یا دلالان، و اعوجاج یا ناکارآمدی بازار به دلیل یارانه ها یا مالیات ها، همگی نمونه هایی از اثرات خارجی منفی و شکست های بازار از بخش نفت هستند.
  • درگیری بر سر منابع نفتی یا مسیرهای ترانزیتی، تحریم ها یا تحریم های احزاب یا رژیم های متخاصم، و سایر خطرات ژئوپلیتیکی و امنیتی مرتبط با نفت.
  • اقدام در مورد نگرانی های تغییر اقلیم از جمله کاهش آب و هوا و سازگاری که بر بخش نفت تأثیر میگذارد.

به طور کلی، تولیدکنندگان خالص و مصرف کنندگان خالص ممکن است اثرات تجارت نفت را چه خوب و چه بد احساس کنند. اثر کلی، مشروط به تعدادی متغیر است که بر اساس مکان متفاوت هستند. بنابراین، مشخص کردن مشکلات و مزایای خاص مرتبط با تجارت نفت در هر مورد ضروری است.

این امر به توسعه سیاست ها و استراتژی های مناسب برای به حداکثر رساندن منافع صنعت نفت و در عین حال به حداقل رساندن هزینه های آن کمک میکند.

خانمی در حال بنزین زدن

خانمی در حال بنزین زدن

نفت، رشد و توسعه: تحلیل مقایسه ای مناطق مختلف

تأثیر صنعت نفت بر رشد اقتصادی، با توجه به عواملی مانند سطح توسعه، وقف منابع، کیفیت سازمانی، و جهت گیری سیاست ممکن است در بین مناطق مختلف جهان متفاوت باشد.

اثرات نفت بر رشد و توسعه اقتصادی در مناطق مختلف جهان مانند آفریقا، آسیا، اروپا، آمریکای لاتین و خاورمیانه در زیر مقایسه خواهد شد و تشابهات و تفاوت‌های بین صنایع نفت و رشد اقتصادی این مناطق را تحلیل میکند و در مورد شباهت‌ها و تفاوت‌ها نتیجه‌گیری میکند.

این تحقیق همچنین چشم‌اندازها و خطرات مهمی را که صنعت نفت جهانی با آن مواجه است، تجزیه و تحلیل خواهد کرد.

خلاصه

دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد که نفت بر اقتصاد تأثیر میگذارد، از نقش آن به‌عنوان ماده خام گرفته تا نقش آن به‌عنوان درآمدزا، تسهیل‌کننده تجارت، تعیین‌کننده قیمت و کاتالیزور ژئوپلیتیکی. مقایسه تجارب مناطق و کشورهای مختلف در زمینه صنعت نفت و توسعه اقتصادی، نشان میدهد که تولید کننده یا مصرف کننده نفت بودن مزایا و معایبی دارد.

تئوری و پیامدهای سیاسی نقش نفت در رشد اقتصادی غیرقابل تردید است. بر اساس این گزارش، از طریق همکاری و یکپارچگی صنعت نفت میتوان بازارها و فرصت های جدیدی برای کارآفرینان و خدمات ارزش افزوده ایجاد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *