تأثیر تغییرات درآمد بر رفتار مصرفکننده نه تنها یک موضوع مبرم برای سیاستگذاران و بازاریابان است، بلکه در زمینههای اقتصاد و روانشناسی نیز موضوعی حیاتی است. رشد، رکود، تورم، مالیات، توزیع مجدد، و رویدادهای زندگی فردی تنها تعدادی از عواملی هستند که ممکن است بر درآمد قابل تصرف فرد تأثیر بگذارند. بسته به ماهیت، کمیت و طول تغییر در درآمد قابل تصرف، مصرف کنندگان ممکن است به روش های مختلفی واکنش نشان دهند.
تأثیر روانی تغییرات درآمد بر مصرف کنندگان
مصرف کنندگان ممکن است واکنش متفاوتی نسبت به تغییرات درآمد داشته باشند، برخی از آنها در زیر آمده است:
- شادی، نگرانی و رضایت مصرف کنندگان همگی میتواند تحت تأثیر تغییر وضعیت مالی آنها باشد.
- انتخاب های مصرف کنندگان در مورد میزان پولی که خرج میکنند، پس انداز میکنند، وام میگیرند و سرمایه گذاری میکنند میتواند تحت تاثیر نوسانات درآمدشان باشد.
- سلایق، ارزش ها و انگیزه های مصرف کنندگان ممکن است همراه با سطح درآمد آنها تغییر کند.
- هنگامی که درآمد مصرف کنندگان در نوسان است، آنها ممکن است به عنوان وسیله ای برای مقابله، به توجیه خود، منطقی سازی، یا سازگاری متوسل شوند.
- ماهیت، بزرگی، طول و علت تغییر درآمد همگی در شکلگیری پیامدهای بالقوه آن نقش دارند. برای مثال، ممکن است بین افزایش موقت درآمد ناشی از بازپرداخت مالیات و افزایش دائمی درآمد به دلیل ترفیع، تفاوتی وجود داشته باشد.
واکنش مصرف به درآمد تغییر میکند
تعدیل مصرف در پاسخ به تغییر درآمد موضوع مهمی است که در اقتصاد مورد مطالعه قرار میگیرد. ثبات اقتصاد کلان، سیاست مالی و تحلیل رفاه همگی عمیقاً تحت تأثیر این پرسش قرار میگیرند. فرضیه درآمد ثابت، فرضیه چرخه عمر، فرضیه پس انداز احتیاطی، و مدل سهام بافر تنها برخی از مدل های نظری هستند که سعی در توضیح واکنش مصرف کنندگان به تغییرات درآمد دارند.
مفروضات و پیشبینیهای متفاوتی در این مدلها در رابطه با هموارسازی مصرف مصرفکنندگان در طول زمان، واکنش آنها به شوکهای درآمدی موقت و دائمی، توانایی آنها در تخمین درآمد آتی، توانایی آنها برای مدیریت عدم قطعیت و محدودیتهای نقدینگی و غیره انجام میشود.
به عنوان مثال، فرضیه درآمد دائمی معتقد است که مصرفکنندگان تنها به تغییرات درآمدهایی واکنش نشان میدهند که مستقیماً بر درآمد پیشبینیشده در طول عمر تأثیر میگذارد. سن، بازنشستگی و وراثت تنها برخی از جنبه های جمعیت شناختی هستند که فرضیه چرخه زندگی برای گسترش این مدل ها گنجانده شده است.
انتظارات درآمدی و قضاوتی مصرف کننده
توانایی پیشبینی درآمد آتی نیز بر واکنش مصرف به تغییرات درآمد تأثیر میگذارد. مصرف کنندگان نه تنها درآمد فعلی خود، بلکه درآمد مورد انتظار آینده خود را در هنگام خرید در نظر میگیرند. بنابراین، درک رفتار مصرف کننده برای دانستن اینکه چگونه مشتریان انتظارات خود را در مورد درآمد آینده ایجاد میکنند و تغییر میدهند، حیاتی است.
پیش بینی درآمد مصرف کنندگان را میتوان با چندین فرضیه، از جمله انتظارات منطقی، انتظارات انطباقی، انتظارات برون یابی و انتظارات اکتشافی توضیح داد.
مفروضات و پیشبینیهای متفاوتی توسط این نظریهها در مورد چگونگی پردازش اطلاعات توسط مصرفکنندگان، رشد از تجربیاتشان و اصلاح انتظاراتشان در طول زمان انجام میشود. هزینههای فعلی، پسانداز و اقدامات وامگیری مصرفکنندگان بهشدت تحتتاثیر درآمد پیشبینیشده آتی آنها است.
به عنوان مثال اگر مصرف کنندگان در آینده افزایش درآمد خود را پیش بینی کنند، ممکن است مصرف فعلی و وام گیری خود را افزایش دهند. و اگر مصرف کنندگان در آینده کاهش درآمد خود را پیش بینی کنند، ممکن است مصرف فعلی و وام گیری و پس انداز خود را کاهش دهند تا نوسانات درآمد را هموار کنند.
چگونه تغییرات درآمد میتواند یک کارآفرین را تحت تاثیر قرار دهد
کارآفرینان کسانی هستند که ابتکار عمل را برای ایجاد و مدیریت کسب و کار خود، اغلب با هزینه شخصی، به عهده میگیرند. نوسانات درآمد بسته به نوع، جهت و بزرگی صاحبان مشاغل، تأثیرات متفاوتی بر صاحبان کسب و کار دارد. عوامل خارجی مانند رشد اقتصادی، رکود، تورم، مالیات ، رقابت و عوامل داخلی مانند نوآوری، سرمایه گذاری و عملکرد نیز میتوانند بر درآمد تأثیر بگذارند.
اعمال و نتایج کارآفرینان میتواند تحت تأثیر تغییرات درآمد آنها مثبت یا منفی باشد. تغییرات مثبت در درآمد نشان میدهد که با افزایش مصرف و هزینه کارآفرینان، عملیات شرکت و سود فروش افزایش یابد.
اگر وضعیت مالی یک کارآفرین بهبود یابد، اعتماد به نفس و انگیزه او نیز افزایش مییابد، که به نوبه خود توانایی او را برای نوآوری و گسترش تجارت افزایش میدهد. اگر درآمد یک کارآفرین افزایش یابد، ممکن است بتواند بار بدهی خود را کاهش داده و تجارت خود را تقویت کند. این بدان معنی است که حتی تغییرات متوسط در درآمد میتواند تأثیرات عمیقی بر اقدامات و نتایج صاحبان مشاغل داشته باشد. صاحبان مشاغل موفق علل و پیامدهای نوسانات درآمد را پیش بینی میکنند. نوسانات درآمد آتی عامل دیگری است که کارآفرینان باید هنگام انتخاب های مهم در نظر بگیرند. شانس موفقیت برای کارآفرینان در یک محیط پویا و نامطمئن را میتوان از طریق شناخت و کنترل اثر درآمد بهبود بخشید.
تغییر رفتار مصرف کننده چگونه میتواند بر اقتصاد تأثیر بگذارد؟
راه های مختلفی وجود دارد که از طریق آن اقدامات مصرف کنندگان میتواند به اقتصاد کمک کند یا به آن آسیب برساند. اقدامات مصرف کنندگان میتواند بر بازار محصولات و خدمات تأثیر بگذارد که به نوبه خود بر عرضه و تقاضا، قیمت گذاری، سود شرکت، دستمزد کارگران، ثروت خانوار و سلامت اقتصاد به طور کلی تأثیر میگذارد.
انتظارات، اعتماد و روانشناسی مصرف کنندگان نیز میتواند بر اقتصاد تأثیر بگذارد. آنچه مشتریان در مورد درآمد، قیمت و موقعیت اقتصادی آینده خود باور دارند، انتظارات مصرف کننده نامیده میشود. اصطلاح “اعتماد مصرف کننده” به دیدگاه یک فرد در اقتصاد، چه در حال حاضر و چه در آینده اشاره دارد.
مطالعه فرآیندهای ذهنی و عاطفی که بر انتخاب مشتری تأثیر میگذارد، به عنوان روانشناسی مصرف کننده شناخته میشود. از این رو، تغییر در رفتار مصرف کننده میتواند پیامدهای گسترده ای برای اقتصاد داشته باشد. تغییر در رفتار مصرف کننده ممکن است با هر تعداد متغیر، از جمله نوسانات در درآمد، تورم، بازاریابی، یا بیماری های همه گیر، تسریع شود. سیاست گذاران، کسب و کارها و مصرف کنندگان به طور یکسان همگی میتوانند از دانش عمیق تری از تأثیرات تغییر رفتار مصرف کننده بر اقتصاد بهره مند شوند.