بخش مالی با ارائه خدمات مهم از جمله واسطه گری، تخصیص، تنوع، مدیریت ریسک و پرداخت، بخشی جدایی ناپذیر از اقتصاد معاصر است. با این حال، بخش مالی یک نهاد ثابت شده نیست. بلکه پویا و متنوع است و با شرایط در حال تغییر آن، الزامات و سلیقه اجزای تشکیل دهنده آن سازگار است.
تفاوت های فرهنگی به غنا و سرزندگی این بخش کمک میکند. یکی از تعریف های فرهنگ برنامه ریزی جمعی ذهن است که اعضای یک گروه یا دسته از افراد را از دیگران متمایز میکند. دیدگاهها، تفسیرها و پاسخهای افراد به موقعیتها و محرکهای مالی، همگی بر اساس فرهنگ آنها شکل میگیرد.
از آنجایی که گروه های فرهنگی مختلف ممکن است هنجارها، قوانین و استانداردهای متمایز حاکم بر عملیات مالی خود را داشته باشند، نه تنها در سطح فردی بلکه در سطوح سازمانی و نهادی نیز فرهنگ تأثیر دارد.
فرهنگ و مقررات مالی
صنعت مالی بر اساس مجموعه ای از قوانین و مقررات نظارت و مدیریت میشود. اهداف مقررات مالی شامل حفاظت از سیستم مالی، دفاع از حقوق مصرف کنندگان و سرمایه گذاران، تشویق به رشد و نوآوری صنعت مالی و تقویت ثبات، کارایی، باز بودن و یکپارچگی است.
از سوی دیگر، مقررات مالی یک راه حل ثابت نیست، بلکه راه حلی است که با کیفیت ها، نیازها و ترجیحات منحصر به فرد هر حوزه قضایی سازگار است. فرهنگ یک عنصر تعیین کننده در نحوه تدوین و اجرای مقررات مالی است. فرهنگ تأثیرات متعددی بر قوانین و مقررات پولی دارد، از جمله اینکه:
اهداف و اولویت های مقررات بر اساس هنجارهای فرهنگی شکل میگیرد. ارزشها و اهدافی که گروههای فرهنگی مختلف به دنبال دستیابی یا حفظ آنها از طریق مقررات مالی هستند ممکن است متفاوت باشد.
برخی از فرهنگ ها ممکن است اولویت بیشتری برای سنت و تداوم قائل شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای پیشرفت و نوآوری ارزش بیشتری قائل شوند. رفاه اجتماعی و برابری ممکن است در برخی از فرهنگها اهمیت بیشتری داشته باشد، در حالی که آزادی و مسئولیت شخصی در برخی فرهنگها مرکز توجه است. مبادلات و تصمیمات اتخاذ شده توسط تنظیم کننده ها در تعیین اهداف و اولویت های نظارتی ممکن است تحت تأثیر تغییرات فرهنگی باشد.
هنجارها و آداب و رسوم یک جامعه به شدت تحت تأثیر فرهنگ آن جامعه است. ممکن است نیاز باشد تا بخش مالی با هنجارها و انتظارات فرهنگی متفاوت مشتریان خود سازگار شود. به عنوان مثال، برخی از جوامع ممکن است قوانین سختگیرانه و مبتنی بر قاعده را انتخاب کنند، در حالی که برخی دیگر قوانین مبتنی بر اصول را ترجیح میدهند.
اهمیت درونی و خودتنظیمی در برابر نظارت بیرونی و سلسله مراتبی در فرهنگ ها متفاوت است. ساختارها و شیوه های نظارتی ممکن است با توجه به این تفاوت های فرهنگی نیاز به بازاندیشی یا طراحی مجدد داشته باشند.
فرهنگ بر کارایی مقررات تأثیر میگذارد. مقررات مالی ممکن است توسط افراد با پیشینههای فرهنگی متفاوت وضع شود. برخی از فرهنگ ها ممکن است آزادانه تر با این قانون مطابقت داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است فعالانه و خلاقانه راه هایی را برای دور زدن این قانون پیدا کنند.
برخی از فرهنگها ممکن است با مقامات همکاری بیشتری داشته باشند و سازندهتر باشند، در حالی که برخی دیگر بیشتر به دنبال چالش هستند. اثربخشی و کارایی مقررات مالی ممکن است تحت تأثیر تغییرات فرهنگی باشد.
سیستم مالی جهانی دارای مفاهیم و مسائل مهمی است که به نقش فرهنگ در تنظیم مالی مربوط میشود. از یک سو، تنوع فرهنگی میتواند با معرفی ایدههای جدید و اجازه دادن به انعطافپذیری و خلاقیت بیشتر، به نفع بخش مالی باشد. از سوی دیگر اختلافات، اصطکاک ها و شکاف های مبتنی بر فرهنگ میتواند مانع هماهنگی، همکاری و هماهنگی در صنعت مالی شود و چالش مهمی را ایجاد کند. بنابراین، برای ایجاد مقررات مالی مؤثر، درک چگونگی تأثیر فرهنگ بسیار مهم است.
فرهنگ و نوآوری مالی
کالاها، خدمات و فناوری مالی جدید که بخش مالی را از نظر کارایی، اثربخشی و دسترسی بهبود میبخشد، نتیجه فرآیند نوآوری است. راهحلها، امکانات و ارزشهای مالی جدید میتواند برای بسیاری از طرفها، از جمله ارائهدهندگان خدمات مالی، مصرفکنندگان، سرمایهگذاران، تنظیمکنندهها و جامعه به طور کلی مفید باشد.
در نتیجه تنوع گسترده شرایط، الزامات و ترجیحات در میان فعالان بازار، نه نوآوری مالی خطی و نه نوآوری مالی همگن محسوب میشود. فرهنگ عاملی تعیین کننده در ایجاد، پذیرش و گسترش محصولات و خدمات مالی جدید است. عوامل فرهنگی مختلفی وجود دارد که بر نوآوری مالی تأثیر میگذارد.
عملکرد درونی نوآوری تحت تأثیر هنجارها و ارزش های فرهنگی است. انگیزه ها برای پیگیری یا حمایت از نوآوری مالی ممکن است بین گروه های فرهنگی متفاوت باشد. برای مثال، یک فرهنگ ممکن است برای ثبات و تداوم بیش از نوآوری و تغییر ارزش قائل شود.
برخی از فرهنگ ها ممکن است بر موفقیت و رقابت تأکید بیشتری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر به کار تیمی و سازش ارزش بیشتری میدهند. قدرت و تمرکز محرکها و انگیزههای نوآوری ممکن است بین فرهنگها متفاوت باشد.
فرآیند خلاقیت و نتایج آن تحت تأثیر هنجارهای فرهنگی است. گروههای فرهنگی مختلف ممکن است استراتژیها و روشهای متفاوتی را برای نوآوری مالی اتخاذ کنند. برخی از فرهنگ ها ممکن است بیشتر بر تحلیل و منطق تکیه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است توجه بیشتری به غریزه و تخیل داشته باشند.
برخی از فرهنگ ها ممکن است بر آزمون و خطا تأکید بیشتری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر بر برنامه ریزی دقیق تأکید بیشتری دارند. میزان و کیفیت نوآوری های به دست آمده ممکن است تحت تأثیر تغییرات فرهنگی باشد.
میزان پذیرش و گسترش یک ایده جدید تحت تأثیر هنجارهای فرهنگی است. در دسترس بودن محصولات، خدمات و فناوری های مالی نوآورانه ممکن است واکنش های متفاوتی را از گروه های فرهنگی مختلف در بر داشته باشد. برای مثال، در حالی که برخی از جوامع ممکن است با آغوش باز از تغییرات مالی استقبال کنند، برخی دیگر مرددتر خواهند بود.
برخی از تمدن ها ممکن است به سرعت و به طور گسترده از تغییرات مالی استقبال کنند، در حالی که برخی دیگر با احتیاط بیشتری میپذیرند. پذیرش و انتشار نوآوری ها ممکن است به دلیل تفاوت های فرهنگی روند کندی داشته باشد.
سیستم مالی جهانی با پیامدها و مسائل مهم مرتبط با نقش فرهنگ در نوآوری مالی مواجه است. مؤسسات مالی دارای تنوع فرهنگی هستند زیرا تعداد ورودی ها و بازخوردهای ممکن را افزایش میدهند که به نوبه خود باعث نوآوری، انعطاف پذیری و یادگیری میشود.
فرهنگ و قواعد مالی
دسترسی به استفاده از خدمات مالی بصورت رسمی و در دسترس، و راحت یکی از ویژگی های قواعد مالی است. زنان، اقلیت ها و خانوارهای کم درآمد برخی از گروه هایی هستند که به احتمال زیاد از بخش مالی کنار گذاشته میشوند. با این حال، شمول مالی میتواند رفاه، توانمندسازی و فرصت های همه این گروه ها را بهبود بخشد.
اهداف شمول یا قواعد مالی ساده نیستند؛ بلکه با توجه به شرایط و الزامات ذینفعان مختلف، پیچیده و متنوع است. یکی از عناصری که تعیین میکند آیا یک گروه جمعیتی از موسسات مالی اصلی استفاده خواهند کرد یا خیر فرهنگ است. شمولیت در سیستم مالی میتواند تحت تأثیر عوامل فرهنگی مانند زیر باشد:
در دسترس بودن خدمات مالی بر اساس هنجارهای فرهنگی شکل میگیرد. تقاضا برای ارائه خدمات مالی ممکن است با توجه به تفاوت در نیازها و ترجیحات، در بین گروه های فرهنگی بسیار متفاوت باشد. ممکن است در برخی فرهنگها بر پسانداز و سرمایهگذاری بیشتر و در برخی فرهنگها بر هزینهکردن و بدهی تأکید بیشتری شود.
خدمات مالی میتواند در جوامع خاص بسیار رسمی و متعارف و در جوامع دیگر بسیار فردی باشد. به دلیل تفاوت های فرهنگی، ممکن است در تقاضا و ارائه خدمات مالی ناهماهنگی یا عدم تطابق وجود داشته باشد.
چالش ها و فرصت ها برای گسترش دسترسی به خدمات مالی بسته به فرهنگ متفاوت است. ممکن است تفاوت هایی در دسترسی و استفاده از خدمات مالی رسمی در میان گروه های فرهنگی وجود داشته باشد.
برخی از جوامع ممکن است سطوح پایین تری از دانش و اطلاعات مالی داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است سطوح بالاتری داشته باشند. برخی از فرهنگ ها ممکن است بیش از دیگران مستعد تعصب و طرد شدن باشند. به دلیل تفاوت های فرهنگی، استفاده از موسسات بانکی و سایر خدمات مالی رسمی برای افراد خاصی کم و بیش دشوار است.
نتایج و تأثیرات شمول مالی در فرهنگ ها متفاوت است. واکنش ها و برداشت های گروه های فرهنگی مختلف نسبت به استفاده از خدمات مالی رسمی ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال، از نظر درآمد، ثروت و امنیت، برخی از فرهنگ ها ممکن است از خدمات مالی بیشتر بهره ببرند، در حالی که برخی دیگر ممکن است کمتر سود ببرند و حتی از بدهکاری بیش از حد، استثمار و آسیب پذیری رنج ببرند.
برخی از گروه های فرهنگی ممکن است از خدمات مالی بیشتر برای اهداف تولیدی و کارآفرینی استفاده کنند، در حالی که برخی دیگر از خدمات مالی بیشتر برای اهداف مصرفی و اجتماعی استفاده میکنند. نتایج و اثرات شمول مالی ممکن است به دلیل تفاوت های فرهنگی متفاوت باشد.
نظام مالی جهانی مفاهیم و مسائل مهمی در رابطه با نقش فرهنگ در شمول مالی دارد. تنوع فرهنگی از طرق مختلف پتانسیل بهبود صنعت مالی را دارد. به عنوان مثال، میتواند طیف وسیع تری از نیازها، ترجیحات و بازخورد مشتری را به ارمغان بیاورد که همگی میتوانند خلاقیت، رقابت و انعطاف پذیری را در پی داشته باشند.
فرهنگ و رفتار مالی
سرمایه گذاران، مصرف کنندگان، مدیران و کارگران نمونه هایی از عوامل مالی هستند و رفتار آنها مجموع قضاوت ها، ترجیحات و اقدامات آنها در بخش مالی است. موفقیت، دوام و شکوفایی سیستم مالی به عنوان یک کل، همراه با خود عوامل مالی، میتواند تحت تأثیر اقدامات آنها باشد.
با این حال، رفتار مالی یک واقعیت منسجم یا منطقی نیست، بلکه یک واقعیت پیچیده و متنوع است که منعکس کننده شرایط، الزامات و ترجیحات مختلف است. فرهنگ یکی از جنبه هایی است که بر انتخاب ها، ترجیحات و اقدامات عوامل مالی تأثیر میگذارد.
عوامل زیادی از جمله فرهنگ بر تصمیمات مالی افراد تأثیر میگذارد:
یک شیب فرهنگی در ترجیحات ریسک و بازده فعالان بازار وجود دارد. ممکن است انتظارات ریسک و پاداش در بخش مالی در بین گروه های فرهنگی بسیار متفاوت باشد. ریسک گریزی و محافظه کاری یک فرهنگ ممکن است به شدت در تضاد با فرهنگ دیگر باشد.
برخی فرهنگ ها بازدهی سریع را در اولویت قرار میدهند، در حالی که برخی دیگر رشد بلندمدت را در اولویت قرار میدهند. توانایی عوامل مالی برای انتخاب، تنوع بخشیدن و بهینه سازی ممکن است تحت تأثیر هنجارهای فرهنگی باشد.
اعتماد و همکاری بین فعالان بازار مالی بر اساس هنجارهای فرهنگی شکل میگیرد. اعتماد مالی و همکاری ممکن است در درجه و شکل گروه های فرهنگی متفاوت باشد. به عنوان مثال، برخی جوامع بیشتر به روابط غیررسمی و شخصی اهمیت میدهند، در حالی که برخی دیگر بر سازمان های رسمی و غیرشخصی تاکید دارند.
همکاری با غریبه ها و افراد خارجی ممکن است در برخی فرهنگ ها رایج تر باشد، در حالی که همکاری با دوستان و خودی ها ممکن است در فرهنگ های دیگر رایج تر باشد. توانایی واسطه های مالی برای برقراری ارتباط موثر، اجرای قراردادها و حل اختلافات ممکن است توسط هنجارهای فرهنگی مختل شود.
فعالان بازار مالی یادگیرندگان و سازگاران فرهنگی هستند. وقتی نوبت به بخش مالی میرسد، افراد با پیشینههای فرهنگی مختلف و به روشهای مختلف و از مکانهای مختلف فرهنگ یکدیگر را یاد میگیرند و با آن ها سازگار میشوند.
برخی از جوامع ممکن است از درون نگری و انتقاد سود بیشتری ببرند، در حالی که برخی دیگر ممکن است با جهت گیری بیرونی بهتر عمل کنند. برخی جوامع ممکن است توانایی بیشتری برای انطباق با شرایط جدید داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در شیوه زندگی خود ثابت قدم تر باشند. این تغییرات فرهنگی ممکن است بر توانایی عوامل مالی برای نوآوری، رقابت و عملکرد تأثیر بگذارد.
اهمیت فرهنگ در رفتار مالی باعث ایجاد پیامدها و چالشهای مهم برای سیستم مالی جهانی میشود. از یک سو نیز تنوع فرهنگی میتواند با معرفی ایده ها، روش ها و رویکردهای جدید موجب رشد، نوآوری و انعطاف پذیری شود و از این رو بخش مالی را بهبود بخشد.
تأثیر فرهنگ در امور مالی
مقررات مالی، نوآوری مالی، شمول مالی و رفتار مالی تنها تعدادی از حوزه هایی هستند که تحت تأثیر هنجارها و ارزش های فرهنگی قرار دارند. فرهنگ ارزش ها، هنجارها، انتظارات، ترجیحات، رفتارها و واکنش های بازیگران مختلف در بخش مالی را شکل میدهد و از این رو بر اهداف، چارچوب ها، کارکردها، نتایج و کارایی سیستم ها و رویکردهای مالی تأثیر میگذارد.
فرهنگ نه تنها تنوع و پویایی را برای سیستم مالی جهانی فراهم میکند، بلکه پیچیدگی را نیز به آن اضافه میکند. برای انطباق بهتر با الزامات و ترجیحات مختلف جوامع فرهنگی مختلف میتوان از تأثیرات فرهنگی بر عملکرد مالی بهره برد.
تقویت یادگیری متقابل، احترام و همکاری بین بازیگران مختلف در صنعت مالی نیز میتواند با تشویق ارتباطات و همکاری بین فرهنگی شکل گیرد.
این موضوع به ما این امکان را میدهد تا پتانسیل و مزایای فرهنگی را به حداکثر برسانیم و در عین حال خطرات و هزینههای آن را محدود کنیم و به رشد و ثبات سیستم پولی بینالمللی کمک کنیم.